RADIOKALYMNOS,COM  RADIOKALYMNOS.GR ΡΑΔΙΟΚΑΛΥΜΝΟΣ.COM  ΡΑΔΙΟΚΑΛΥΜΝΟΣ.GR  

 

17/12/2011

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης

Φιλόλογος-Συγγραφέας                                                               Κάλυμνος, 16.12.11

 

Προς

Τον πρόεδρο του δημ. συμβουλίου

Δήμου Καλυμνίων

κ. Νικόλα Γαβαλά

 

          Κύριε Γαβαλά,

Σας γνωστοποιώ την επιστολή που έχω στείλει τον κ. δήμαρχο, από  14.10.2012, και σας παρακαλώ, με τη δική σας φροντίδα, να δοθούν φωτοαντίγραφά της σε όλους τους δημ. συμβούλους, για την ενημέρωσή τους την οποία θεωρώ χρήσιμη αλλά και αναγκαία.    

Το θέμα δεν είναι απλώς προσωπικό. Πρωταγωνιστής στην ιστορία αυτή είναι η πολιτική τακτική. Υπήρχε συγκεκριμένη υποχρέωση εκ μέρους όλων εκείνων που γνωρίζουν κι όμως δε μίλησαν όλο αυτό τον καιρό και δεν εξήγησαν δημοσίως, ως όφειλαν, πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα σχετικά με την αγορά αντιτύπων του βιβλίου μου «Νεότερη Ιστορία της Καλύμνου».

Δυστυχώς με τη σιωπηρή συνεργία μερικών και την αχαλίνωτη ψευδολογία άλλων, έχω υποστεί βάναυση κακοποίηση της προσωπικότητάς μου. Εδώ και δύο μήνες ξεκίνησε άγρια επίθεση κατά του προσώπου μου, ως δημοσιογράφου και συγγραφέα, με πολιτικά και δημοσιογραφικά σχόλια γεμάτα φρικιαστική εμπάθεια και μανιακό μίσος κατά του προσώπου αλλά και αισχρά ψεύδη.

Η σπίλωση της προσωπικής μου τιμής και αξιοπρέπειας, εκ μέρους αυτών που αποτελούν «μία δύναμη, μία σύνταξη», έφθασε μέχρι και την άνανδρη αναφορά στα παιδιά μου. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο πιο τιποτένιο για έναν πολιτικό πρόσωπο ή δημοσιογράφο. Πολύ περισσότερο αν πρόκειται και για επιστήμονα.      

Για τους λόγους αυτούς, κύριε πρόεδρε, παρακαλώ να λάβουν γνώση της επιστολής μου αυτής όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Όχι επειδή επιδιώκω με αυτόν τον τρόπο να αποστομώσω την αναισχυντία. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η αναισχυντία, όταν είναι σύμφυτη με την ποιότητα και δομή της προσωπικότητας κάποιου, είναι ακαταπολέμητη και ακατανίκητη (όπως συμβαίνει και με τη μικρόνοια).

Επιτρέψτε μου, κύριε πρόεδρε και μια, συναφή προς το επίμαχο ζήτημα, εντελώς προσωπική αναφορά, καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθώ στους άρχοντες του τόπου μου: Ως συγγραφέας (εξέδωσα 6 βιβλία, αρχής γενομένης από το 1987, και  απ’ αυτά τα 2 τα έδωσα στο Επαρχείο χωρίς αμοιβή), ως δημοσιογράφος και εκδότης πάνω από 22 χρόνια, και, πάνω απ’ όλα, ως ενεργός πολίτης, συνεισφέρω στα κοινά του τόπους μας, σε κάθε τομέα της πολυσχιδούς δράσης μου, με τις δυνάμεις που διαθέτω και την ποιότητα του έργου που παράγω, χωρίς να περίμενα ποτέ, ούτε και σήμερα περιμένω, καμιά αναγνώριση από κανέναν.

 Μου αρκούν οι εκτός… Καλύμνου θετικές κριτικές, οι οποίες με ενισχύουν ψυχολογικά. Αυτό δεν το λέω με διάθεση εγωιστική. Απλούστατα έχω διαυγή γνώση της καλυμνιακής πραγματικότητας μες στην οποία ζω και κινούμαι.

Επομένως, κύριε πρόεδρε, αυτό που ζητώ από σας είναι να ενημερωθούν οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού μας και, μέσω αυτών, η καλυμνιακή κοινωνία.

Με τιμή

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης

 

17/12/2011

Κοιν.: 1) δημ. σύμβουλοι, 2) ΜΜΕ

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης

Φιλόλογος-Συγγραφέας                                                                                                                                                           Κάλυμνος, 14.10.2011

 

 

Προς

Το δήμαρχο Καλυμνίων κ. Δ. Διακομιχάλη

Κοιν.: 1) κ. Γιώργο Ρούσσο, τέως δήμαρχο

                                                                                   2) κ. Σακ. Μαΐλλη, πρόεδρο Δ.Σ. ΑΝΕΚ

 

ΘΕΜΑ: Βιβλίο  «Νεότερη Ιστορία της Καλύμνου»

Κύριε δήμαρχε,

Τις τελευταίες ημέρες, μέλη της παράταξης σας και πολιτικοί σας φίλοι, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ Καλύμνου, έχοντας προφανώς την παρασκηνιακή καθοδήγηση και τροφοδοτούμενοι από τους «γνωστούς-αγνώστους» της παράταξής σας με δήθεν αποκαλυπτικά και ατράνταχτα στοιχεία εναντίον μου, έχουν ανοίξει το θέμα του βιβλίου μου «Νεότερη Ιστορία της Καλύμνου». Ξεκίνησαν στις 7.10.11, με τον καπετάνιο κ. Θ. Τσουκαλά και τον συνεργάτη του (ή καθοδηγητή του;) στο TV12, και μέχρι τις 12.10.11, δεν είχαν χορτάσει να επαναλαμβάνουν το θρίαμβό τους επιδεικνύοντας τα τεφαρίκια της έρευνάς τους, δηλαδή τα τιμολόγιά μου, τα οποία εξέδωσα επίσημα, με κάθε νομιμότητα και με περηφάνια ως εκδότης ενός μοναδικού ιστορικού έργου. Τους ακούσατε και πιθανόν να τους θαυμάσατε. Πάντως, αυτή σας η σιωπή είναι για μένα συνυπογραφή.

Το «παιχνίδι» που «παίζουν» εις βάρος μου, κύριε δήμαρχε, φίλοι σας και στελέχη της παράταξης σας, άλλα φανερά και άλλα υπογείως (δε γνωρίζω τι ποσοστό συμμετοχής έχετε) είναι πέρα για πέρα βρόμικο και προκλητικά συκοφαντικό. Γιατί παρουσιάζουν εμένα ως συγγραφέα (το μανιακό άγχος και κόμπλεξ μερικών στενών σας συνεργατών) και την εφημερίδα μου «Η ΑΡΓΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ» (το πάθος και η εμπάθεια της παράταξής σας, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος) να έχει σχέσεις διαπλοκής με την προηγούμενη δημ. Αρχή και προσωπικά με το δήμαρχο κ. Γ. Ρούσσο. Πιστεύουν οι αφελείς και εμπαθείς του παρασκηνίου ότι χτυπάνε ταυτόχρονα και το συγγραφέα Σακελλάρη και την εφημερίδα. 

Ο σκοπός τους αποκλειστικά είναι η σπίλωση της προσωπικότητάς μου και η αμαύρωση της τιμής και της υπόληψής μου. Και μιλάω για ενσυνείδητη συκοφαντική δυσφήμιση με σκοπό να με πλήξει προσωπικά, γιατί είμαι βέβαιος ότι, ως στενοί σας συνεργάτες, γνωρίζουν την αλήθεια και όμως την παραποιούν και αγωνίζονται να προβάλλουν στην τοπική μας κοινωνία σκοτεινή εικόνα για το πρόσωπό μου.

Αφού λοιπόν, κ. δήμαρχε, οι συνεργάτες σας ανοίξανε το θέμα του βιβλίου μου με αυτό τον συκοφαντικό τρόπο, είμαι υποχρεωμένος, καθαρά αμυνόμενος, να το ανοίξω εγώ περισσότερο, για να κάτσει επιτέλους ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του – χωρίς αυτή τη στιγμή να μιλάω για τη δικαστική οδό. Και το πράττω αυτό, γιατί εσείς προσωπικά γνωρίζετε την πραγματικότητα, καθώς προ μηνών, σε μια τυχαία συνάντησή μας σε πολιτιστική εκδήλωση, είχαμε μια σύντομη συζήτηση  πάνω στο θέμα αυτό και σας είπα πώς έχει η υπόθεση.

Επειδή όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, συνεχίζετε να προσποιείστε ότι δεν γνωρίζετε την αλήθεια και δε σας ενοχλεί η διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων, θα σας ξαναπώ, εγγράφως και επίσημα αυτή τη φορά, πώς έχει το ιστορικό της υπόθεσης. Και βέβαια το κάνω αυτό όχι μόνο για σας αλλά και για μένα προσωπικά. Έχω κι εγώ τους λόγους μου.

Ιδού λοιπόν το χρονικό της σχέσης μου με την προηγούμενη δημ. Αρχή στο θέμα του βιβλίου μου. Θα σας αναφέρω και ονόματα τα οποία μπορούν να σας επιβεβαιώσουν ως αψευδείς μάρτυρες αυτά που αναφέρω:

Καλοκαίρι του 2007, όταν είχα περατώσει τη συγγραφή και επιμέλεια του βιβλίου μου και πηγαίναμε για την εκτύπωση, ο τότε κ. δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος, σε κάποια συνάντηση μας, μου δήλωσε ότι ο Δήμος θα αγοράσει 1000 βιβλία. Μετά από δυο-τρεις μέρες, όταν ξανασυνάντησα στο δρόμο κατευθυνόμενο προς το δημοτικό μέγαρο μαζί με τον  πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Σακ. Ζερβό, στη σύντομη κουβέντα μας, επανέλαβε με έμφαση τον ίδιο αριθμό βιβλίων.

 Μάλιστα ο κ. Ζερβός συνηγόρησε υπερθεματίζοντας την πρόταση του κ. δημάρχου. Και στην παρατήρησή μου ότι μια τέτοια αγορά η υπερκαλύπτει το κόστος έκδοσης, η απάντηση που πήρα από τους δύο άνδρες ήταν ότι αυτό «δεν πειράζει καθόλου». Μου έδωσαν την εντύπωση ότι η χειρονομία τους αυτή απέβλεπε στο να με τιμήσουν, να επιβραβεύσουν το έργο μου. Μπορώ να πω, με ικανοποίησε αυτή η τιμή, γιατί μου ήταν πρωτόγνωρη… 

Εκεί έκλεισε το θέμα της παραγγελίας του Δήμου, οπότε κι εγώ ζήτησα από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη να εκτυπώσει, επιπλέον της δικής μου παραγγελίας, άλλα 1000 βιβλία. Αυτά τα βιβλία βέβαια της παραγγελίας του Δήμου τα πλήρωσα εγώ, κατέβαλα και το ΦΠΑ που αναλογούσε, με τον προοπτική ότι, μόλις θα έδινα τα βιβλία στο Δήμο, θα εισέπραττα και το χρήμα.   

Λήγοντος του 2007 το βιβλίο έφθασε στην Κάλυμνο και αμέσως παρέδωσα στο Δήμο την παραγγελία του, τα 1000 βιβλία. Την παραλαβή έκανε ο δημοτικός υπάλληλος της επιτροπής πολιτισμού κ. Παντ. Χριστοδούλου, μουσικός, ανεψιός του αντιδημάρχου κ. Φιλ. Χριστοδούλου, ενώ υπεύθυνος αντιδήμαρχος ήταν ο κ. Φ. Χριστοδούλου, ο οποίος και συνεργάστηκε κάποια στιγμή με τον κ. δήμαρχο στο θέμα της πληρωμής των βιβλίων. Τα βιβλία τοποθετήθηκαν στα γραφεία της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού, πάνω από το ΚΑΠΗ - πόσα διέθεσε μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν γνωρίζω. 

Αφού παρέδωσα, λοιπόν, τα 1000 βιβλία της παραγγελίας (επαναλαμβάνω τη λέξη παραγγελία), δεν είχα τίποτα άλλο να κάνω, παρά να περιμένω εντολή για την έκδοση του τιμολογίου. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο απλά και εύκολα, όσο τα είχε δει ο κ. Ρούσσος όταν έκανε την παραγγελία. Για να μη σας κουράζω, από το 2007 έως σήμερα, 2011, πέρασαν 4 χρόνια και ο Δήμος ακόμη μου χρωστάει. Η πορεία εξόφλησης ήταν περιπετειώδης: Κάθε χρόνο μου ζητούσε ο κ. Ρούσσος ένα τιμολόγιο για 200 βιβλία και εγώ, μη μπορώντας να κάνω κάτι άλλο, θεωρούσα ότι και αυτό ήταν μια κάποια λύση.

Και τώρα στην καρδιά του «σκανδάλου» που διατυμπανίζει η παράταξή σας: Τον τελευταίο χρόνο της θητείας του ο κ. Ρούσσος μου ζήτησε να εκδώσω τιμολόγιο 200 βιβλίων (ήταν το τέταρτο) με αποδέκτη την ΑΝΕΚ και με έκπτωση στην τιμή.  Αυτό και έπραξα βάζοντας έκπτωση 20% και το έδωσα προσωπικά στον κ. Ρούσσο, όπως μου συνέστησε. Από κει και πέρα δεν ξέρω τι έγινε. Αν ο κ. Ρούσσος έδωσε εντολή στην ΑΝΕΚ να πληρώσει το συγκεκριμένο τιμολόγιο, αυτό δεν με αφορά.

Αλλά και η ΑΝΕΚ είχε προβλήματα ρευστότητας. Δεν ήταν σε θέση να πληρώσει το τιμολόγιο. Έτσι η υπάλληλος της εταιρίας πρότεινε τη λύση των μικρών δόσεων στο τέλος κάθε εβδομάδας. Κάποτε, μετά κόπων, τελειώσαμε και με το τιμολόγιο της ΑΝΕΚ, αρχές του… 2011! Ύστερα από αυτή την περιπέτεια των δόσεων από την ΑΝΕΚ, έπαψα να σκέφτομαι τα άλλα 200 βιβλία που μου χρωστάει ο Δήμος.

Όταν εσείς, κ. Διακομιχάλη, αναλάβατε το Δήμο και κατοπινά την ΑΝΕΚ ποτέ δε σας έθεσα το θέμα των βιβλίων, γιατί, αφενός μεν, έβλεπα ότι είχατε μεγάλες δυσκολίες στην οικονομική ρευστότητα, και αφετέρου, είπα να αφήσω τα υπόλοιπα 200 βιβλία στο Δήμο ως δώρο. Αλλά δεν το έκλεισα οριστικά και επίσημα το θέμα με τη δωρεά, γιατί φοβόμουν ότι… θα έβρισκα και τον μπελά μου.

Και να σας πω, με μια σύντομη παρέκβαση μου, για τι θα έβρισκα τον μπελά μου: είχα προθυμοποιηθεί σε στελέχη σας να  δώσω δωρεάν στο Δήμο μερικά αντίτυπα από το νέο μου βιβλίο «Ο Ξεναγός της Καλύμνου» και η πρότασή μου για προσφορά προσέκρουσε στη σιωπή και την αποστροφή.

Αν και είχατε πολλούς επισκέπτες και καλεσμένους σας, Έλληνες της διασποράς και ξένους, δε δεχτήκατε ούτε την προσφορά μου, έναν τουριστικό οδηγό ο οποίος είναι ο πρώτος σοβαρός και υπεύθυνος ξεναγός του νησιού μας που εκδόθηκε ποτέ, και μάλιστα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, προπάντων πιστοποιημένος από τον ΕΟΤ, που και ο ΕΟΤ για πρώτη φορά έδωσε πιστοποίηση σε βιβλίο-ξεναγό γραμμένο από ιδιώτη. Κλείνει η παρέκβαση – εντυπωσιακή, έ;

Το ξεχασμένο όμως θέμα της Ιστορίας, δυστυχώς εσείς το φέρατε στην επιφάνεια με τρόπο ανοίκειο και προσβλητικό κατά του προσώπου μου – έωλη μέθοδος. Και… επί τη ευκαιρία, μου κατασκευάσατε μαζί και δήθεν σκάνδαλο με τις διαφημίσεις που φιλοξένησα στον τουριστικό και στην εφημερίδα μου.

 Η παράταξή σας φιλοδόξησε, μέσω ΑΝΕΚ και του δημ. συμβούλου σας κ. Θ. Τσουκαλά, που βγήκε στην τηλεόραση για να με πλήξει ηθικά, επιδίωξε να με κατεβάσει σε επίπεδα προσώπων που μπλέκονται στα πολιτικά δρώμενα για να στήσουν κομπίνες, να κάνουν αρπαχτές από δυο-τρία ταμεία, να οργανώνουν δίκτυα λαμογιάς και να λυμαίνονται «πράσινες» καρέκλες εξουσίας. Ή να με κατατάξουν στη συμπαθή τάξη των δημοσιογράφων εκείνων που ψάχνουν την επαγγελματική τους μοίρα στα καταγώγια και τα χαμαιτυπεία της εξουσίας ή και, το χειρότερο, σε  άλλους δημοσιογράφους-φαντομάδες του πασοκικού παρακράτους ή σε «μέντορες-αράχνη» που κρύβονται πίσω από σκιάχτρα και με προσωπείο αθώας περιστεράς και δηλητηριάζουν την κοινωνία, ενώ στο εμφανές θέλουν «πουλάνε» και κουλτούρα.

Συνοψίζω κ. δήμαρχε, και παρακαλώ να πάρετε σωστές αποφάσεις. Εχουμε δύο θέματα:

Ι. Βιβλίο Ιστορίας: Δημιουργήθηκαν δύο προβλήματα κατά συνάφεια διαδοχής: 1) Εξέδωσα ένα μνημειώδες βιβλίο και ο Δήμος παράγγειλε 1000 αντίτυπα. Τα πήρε, αλλά μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να τα ξεχρεώσει. Εγώ με ποια λογική, εξαιτίας της απλήρωτης ακόμη παραγγελίας, είμαι διαπλεγμένος;

 Σας προτείνω λοιπόν το εξής: Να πληρώσετε εσείς το πέμπτο τιμολόγιο, ώστε να σπάσει αυτή η διαπλοκή. 2) Ο κ. Ρούσσος είχε βρει ως λύση την κατάτμηση του χρέους του Δήμου προς εμένα σε πέντε ισόποσες δόσεις με την έκδοση αντίστοιχου αριθμού τιμολογίων σε κάθε δόση.

Το τέταρτο τιμολόγιο θεώρησε ότι τον εξυπηρετεί να το περάσει μέσα από την ΑΝΕΚ. Εγώ σε τι ευθύνομαι και πώς σχηματίζεται σχέση διαπλοκής για την οποία με κατάγγειλε από τηλεοράσεως, ονομαστικά παρακαλώ, ο δημ. σ/λος σας; Για τι η διοίκηση της ΑΝΕΚ συνήργησε στη συκοφαντική κατά του προσώπου μου επιχείρηση σκοτεινών κύκλων προμηθεύοντας το δημ. σ/λο της παράταξής σας με δήθεν ντοκουμέντα σκανδάλου διαπλοκής;

 Έχουν συνειδητοποιήσει τι λένε; Αλλά και οι φιλικοί σας δημοσιογράφοι όπως και διεύθυνση του καναλιού TV12 δεν συμπρωταγωνίστησαν στην κατασυκοφάντησή μου και στο διασυρμό μου επί εξαήμερο (7/10, ημέρα Παρασκευή, στην εκπομπή, επαναλήψεις το Σαββατοκύριακο, 8 & 9.101.11, και ξανά το «σκάνδαλο» Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, 10, 11 & 12. 10/2011); Όλοι κελαηδούσαν θριαμβικά εις βάρος μου. Τους προειδοποίησα με οξύ μου άρθρο στην ηλεκτρονική ΑΡΓΩ ότι μιλάνε σα να έρχονται από άλλο πλανήτη, αλλά αυτοί ήταν μεθυσμένοι με την «επιτυχία» τους, επαναλαμβάνοντας «αν αυτό δεν είναι διαπλοκή, τότε τι είναι η διαπλοκή;». Τέτοιο χάλι!

Αλλά επιτρέψτε μου μια χρήσιμη υπενθύμιση: Επαναλάβατε, κ. δήμαρχε, τη σκηνοθεσία που «στήσατε» στην υπόθεση του σχολικού εγχειριδίου της τοπικής Ιστορίας, που μου είχε αναθέσει ο τότε έπαρχος κ. Γ. Ρούσσος (προ 10ετίας και πλέον). Εγώ εργάστηκα δωρεάν και τον τρόπο της συμβολικής αμοιβής των τριών επιστημόνων (με 1.000 000 δρχ ο καθένας) τον επιλέξατε εσείς προσωπικά με το σπάσιμο του 1.000 000 δρχ. σε δύο 500άρικα, παρακαλώντας τους τρεις επιστήμονες να βρουν ένα δικό τους πρόσωπο για να βγει επ’ ονόματι τους το δεύτερο 500άρικο.

 Μας είχες μπλέξει σε κανάλια παρανομίας με χρήματα του Επαρχείου και μετά έδωσες στα δικά σου ΜΜΕ τη δήθεν είδηση για «σκάνδαλο» με τις κόρες μου. Καμιά αναφορά για το πώς πληρώθηκαν οι άλλοι δύο επιστήμονες με το δικό σας «κόλπο».  Αυτό το «βιολί» θα συνεχίζετε, κ δήμαρχε, ως άρχοντας του τόπο; Τέτοια ιστορία θα γράψετε;  

ΙΙ. Διαφημίσεις: Με ποια λογική η καταχώριση διαφημίσεων στον «Ξεναγό» και στην εφημερίδα μου συνιστά σχέση διαπλοκής; Χορηγός του «Ξεναγού» είναι η αντιδ/ρχος σας κ. Σεμ. Ψαρομπά, ενώ διαφημίσεις έχουν καταχωρίσει και στελέχη της παράταξης του κ. Γ. Γαλουζή. Αυτό σημαίνει ότι έχω σχέσεις διαπλοκής και με την παράταξή σας και με την παράταξη του κ. Γαλουζή; 

Επειδή, κ. δήμαρχε, το συγγραφικό μου έργο και η δημοσιογραφική μου λειτουργία, όπως και εσείς με ξέρετε καλά, δεν είναι δυνατόν να αμαυρώνεται με τόσο χυδαίο τρόπο, θέλω να σας πω ότι λυπάμαι που για λόγους καθαρά αυτοάμυνας ανοίγω εγώ το θέμα των 1000 βιβλίων που αγόρασε ο Δήμος.

 Ως πρώτη μου κίνηση θεωρώ την παρούσα επιστολή μου προς εσάς προσωπικά και με κοινοποίηση στον κ. Ρούσσο, ώστε να συνεργαστείτε μαζί του (αλλά και με τους κ. Σ. Ζερβό, Φιλ. Χριστοδούλου και Παντ. Χριστοδούλου) για να αποκτήσετε και εσείς και τα στελέχη σας την πραγματική ενημέρωση.

Περιμένοντας απάντησή σας, αν εσείς το κρίνετε σκόπιμο ή αναγκαίο,

 Με τιμή

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης

 

Tαρπον  Σπριγκς  Φλοριδα.

 

 @ 2006 RadioKalymnos.com