27/8/12

 

.kalymniansvoice.com

 

Μισογεμτο το ποτήρι της τουριστικής κίνησης στην Κάλυμνο

 

 

Η επιβατική κίνηση από 1ης Ιουλίου έως 15 Αυγούστου

 

Μισογεμάτο το ποτήρι της τουριστικής κίνησης στην Κάλυμνο  Από Πειραιά 4.600, από Μαστιχάρι 23.250, αεροπορικώς 2.050. Ξεπέρασαν τους 40.000 οι επισκέπτες που έφεραν τα ημερόπλοια, ενώ ελλιμενίσθηκαν 836 σκάφη.

 

Εντυπωσιακή αύξηση του ημερήσιου τουρισμού και των σκαφών αναψυχής που ελλιμενίστηκαν στην Κάλυμνο.

Μεγάλη κίνηση αναμένεται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο λόγω αναρριχητών

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις ,των ασχολουμένων με τον τουρισμό, για το πώς ήταν μέχρι τώρα που τελειώνει και ο Αύγουστος, η τουριστική κίνηση στην Κάλυμνο.

 

Κάποιοι μιλούν για πολύ καλή χρονιά ,ενώ κάποιοι λένε ότι η χρονιά ήταν χάλια.

Φυσικά η αλήθεια βρίσκεται στη μέση και κάνοντας ταμείο στο τέλος, θα βρεθούν αρκετοί να τα πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ βέβαια θα υπάρχουν και επιχειρηματίες που η φετινή τουριστική περίοδος δεν τους πήγε καλά.

 

Με τα αριθμητικά στοιχεία που συγκεντρώσαμε για την τουριστική κίνηση, αλλά κάνοντας και ρεπορτάζ σε διάφορες τουριστικές περιοχές μπορούμε να δούμε για την φετινή περίοδο το ποτήρι μισογεμάτο.

 

Από το ξεκίνημα της θερινής περιόδου υπήρχαν εκτιμήσεις , ότι λόγω της οικονομικής κρίσης ο εσωτερικός τουρισμός θα ήταν μειωμένος ,ενώ λόγω των 2 μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στην Ευρώπη, του Ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου και των Ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο και η κίνηση από το εξωτερικό θα ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα ,σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

 

Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν εν μέρει, δεν ήσαν όμως τόσο αρνητικές για την Κάλυμνο.

Τα αριθμητικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της, η εφημερίδα μας για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου έως 15 Αυγούστου 2012 δείχνουν ότι:

 

1.Υπήρξε μία μείωση στον εσωτερικό τουρισμό της τάξεως του 10-15%. Φυσικά το ποσοστό αυτό, δύναται να θεωρηθεί μικρό σε σχέση με την μειωμένη επιβατική κίνηση από τον Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη που έφτασε το 30-40%. 2.Στην κίνηση από το εξωτερικό, δεν υπήρξε μείωση και τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι ήταν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα ,με μία ελαφρά αύξηση.

 

3. Είχαμε μία εντυπωσιακή αύξηση στον ημερήσιο τουρισμό αφού ξεπέρασαν τους 40.000 οι επισκέπτες που ήλθαν στο νησί.

4. Υπερδιπλασιάστηκαν τα σκάφη αναψυχής που ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι της Καλύμνου.

Συγκεκριμένα:

 

1.Από τον Πειραιά η επιβατική κίνηση για το διάστημα από 1ης Ιουλίου έως 15 Αυγούστου ξεπέρασε τους 4.600 επιβάτες.

 

2. Αεροπορικώς ήλθαν 2.050 επιβάτες

 

3. Από το Μαστιχάρι ήλθαν 23.250 επιβάτες

 

4.Τα ημερόπλοια μετέφεραν περισσότερους από 40.000 επισκέπτες

 

5.Τα σκάφη που ελλιμενίστηκαν ήταν 836.

 

ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 

Κάνοντας μία γενική καταγραφή των περιοχών της Καλύμνου μπορούμε να διαπιστώσουμε:

 

ΠΟΘΙΑ

 

1.Τα καταστήματα εστίασης, τουριστικά και καφετέριες στην Κεντρική πλατεία πήγαν πολύ καλά.

 

2. Τα καταστήματα εστίασης στη νέα παραλιακή, δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά δεν είχαν την αναμενόμενη κίνηση. Τα περισσότερα καταστήματα κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και ελάχιστα ήταν αυτά που είχαν ικανοποιητική κίνηση.

 

ΛΙΝΑΡΙΑ-ΕΛΙΕΣ

 

Η κίνηση στα περισσότερα καταστήματα εστίασης ,καταλύματα, μπάρ, καφετέριες ήταν πολύ καλή.

 

ΜΑΣΟΥΡΙ ΑΡΜΕΟΣ

 

Μπορεί να θεωρηθεί ότι πήραν την μερίδα του λεόντος από την τουριστική κίνηση. Τόσο τα Ξενοδοχεία και τα καταλύματα, όσο και τα καταστήματα εστίασης, αλλά και κάθε είδους καταστήματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό δούλεψαν παρά πολύ καλά.

 

ΕΜΠΟΡΙΟ ΒΑΘΥΣ ΒΛΥΧΑΔΙΑ

 

Ίσως οι επιχειρηματίες των περιοχών αυτών να περίμεναν περισσότερη κίνηση, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις τους ,πάντως δεν πήγαν και άσχημα.

 

ΤΕΛΕΝΔΟΣ Σταθερή δύναμη ,δεν πήγε χειρότερα από πέρσι.

 

ΨΕΡΙΜΟΣ Ο ημερήσιος τουρισμός είναι η δύναμη της .Περισσότερα από 600 επισκέπτες από την γειτονική Κω, σε καθημερινή βάση.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

-Από πλευράς είδους επιχειρήσεων ,τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τα εστιατόρια στην περιοχή Μασουριού-Αρμεού είχαν μια πολύ καλή χρονιά ,πολύ καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια

 

. -Για τις επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, ήταν επίσης μια πολύ καλή χρονιά.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ-ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΛΟΓΩ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΩΝ

 

Ο φετινός Απρίλιος και Μάιος, ήταν 2 πολύ καλοί μήνες για τις περιοχές που φιλοξενούν αναρριχητές Βέβαια πολύ μεγαλύτερη κίνηση αναμένεται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο λόγω και του αναρριχητικού φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 28,29 30 Σεπτεμβρίου.

 

 Η πολύ καλή φετινή χρονιά για τα καταλύματα και τα καταστήματα εστίασης στις περιοχές Μασουριού, Αρμεού και Ελιών, αναμένεται να έχει μία πολύ καλή συνέχεια και η τουριστική περίοδος να επιμηκύνεται μέχρι και τον Νοέμβριο.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

Ο ημερήσιος τουρισμός στην Κάλυμνο αποτέλεσε φέτος μία τονωτική ένεση για την τοπική αγορά και μία πηγή με μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης της . 9-12 ημερόπλοια επί καθημερινής βάσεως, καθ όλη την καλοκαιρινή περίοδο, μετέφεραν από την γειτονική Κω, στα πλαίσια ημερήσιων εκδρομών περισσότερους από 1200 επισκέπτες.

 

Αυτοί οι επισκέπτες του νησιού μας, αποτέλεσαν επί καθημερινής βάσεως μία τονωτική ένεση για την τοπική αγορά ,ιδιαίτερα δε για τα καταστήματα της παραλιακής (καφετέριες, ουζερί, τουριστικά) ,αφού ο μικρός χρόνος παραμονής τους δεν τους επέτρεπε να επισκεφτούν και άλλους χώρους του νησιού. Φυσικά ο ημερήσιος τουρισμός για την Κάλυμνο, είναι μία τεράστια πηγή με πολύ μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης της.

Δύο σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί βάρος και που θα δώσουν την άλλη διάσταση είναι:

 

1.Η αύξηση των ημερόπλοιων που καταπλέουν στην Κάλυμνο, ώστε ο αριθμός των επισκεπτών να διπλασιαστεί. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι το εφικτό, είναι χιλιάδες οι επισκέπτες της Κω που καθημερινά πραγματοποιούν εκδρομές είτε στην Αλικαρνασσό ,είτε στη Νίσυρο, είτε σε άλλα γειτονικά νησιά και η πηγή είναι αστείρευτη.

 

2. Να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στο νησί. Δηλαδή να καταπλέουν τα ημερόπλοια που τους μεταφέρουν νωρίτερα στο νησί και να αποπλέουν αργότερα. Εδώ θα πρέπει να επιδιωχθεί και η πραγματοποίηση ημερήσιων εκδρομών από Κω στην Κάλυμνο και η μεταφορά να γίνεται από τα δρομολογημένα σκάφη είτε από Κω είτε από Μαστιχάρι. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να μπορούν να μεταβαίνουν και σε άλλα αξιοθέατα του νησιού και να μην είναι αναγκασμένοι να παραμένουν μόνο στην παραλιακή ζώνη .

 

 Εφόσον επιτευχθούν οι 2 παραπάνω στόχοι, είναι βέβαιο ότι ο ημερήσιος τουρισμός στην Κάλυμνο θα αποτελέσει μία πολύ καλή πηγή για την τόνωση της τοπικής αγοράς.

 

Φυσικά για να γίνουν αυτά, απαιτείται η ανάλογη διαφήμιση της Καλύμνου στην αγορά της Κω, αλλά και οι κατάλληλες συνεννοήσεις με τα πρακτορεία, και τους ιδιοκτήτες σκαφών, που διακινούν τον ημερήσιο τουρισμό. Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο του συντονιστή καθώς και τις ανάλογες πρωτοβουλίες, προκείμενου να γίνει πλήρης αξιοποίηση του ημερήσιου τουρισμού.

 

ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

 

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των σκαφών αναψυχής που ελλιμενίστηκαν κατά τη φετινή περίοδο στο λιμάνι της Καλύμνου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από 1ης Ιουλίου έως 15 Αυγούστου ελλιμενίστηκαν περισσότερα από 836 σκάφης αναψυχής.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν αυξηθεί και οι ημέρες παραμονής στο λιμάνι της Καλύμνου ανεβάζοντας τον μέσο όρο σε 3-4 ημέρες από 1-2 ημέρες που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

 

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ

 

Ένας τομέας που θα πρέπει να προσεχτεί καλύτερα και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα .

Στην περίοδο από 1ης Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου κατέπλευσαν στην Κάλυμνο μόνο 2 κρουαζιερόπλοια με 1.500 περίπου επιβάτες

 

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ (kalymnos-news.gr)

 

ΑΡΧΗ  

Στην σεληδα Καλυμνικα Νεα

 

 

Tαρπον  Σπριγκς  Φλοριδα.

 

  2006 RadioKalymnos.com